Folders

Digitale informatiebijeenkomst over 'De Gouden Leeuw'

11 December 2021, 16:40 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

Aan de Pascalweg 171 staat al jaren de boerderij 'De Gouden Leeuw' leeg. Op initiatief van de nieuwe eigenaar is er een plan opgesteld om de boerderij te herbestemmen naar hotel met horeca. De gebiedscommissie IJsselmonde heeft de plannen inmiddels positief beoordeeld in een advies aan het college van B&W van Rotterdam.

Om ook de omwonenden en andere belanghebbenden te informeren is er op woensdag 15 december 2021 vanaf 19.30 een digitale informatiebijeenkomst. Wilt u meer weten over de plannen of heeft u vragen? Meld u dan aan via [email protected] U ontvangt dan meer informatie.

Boerderij De Gouden Leeuw (hij staat nog net op Rotterdams grondgebied) heeft een verleden dat terug gaat tot de rijke Dordtse regent Mr. Sanuel Everwijn (1631-1694). Hij was onder meer burgemeester van Dordrecht. Everwijn trouwde in 1664 Cornelia de Roovere(1643 – 1727), afkomstig uit een andere rijke Dordtse familie met belangen in Barendrecht.

Rijke families belegden destijds hun geld vaak door het kopen van boerderijen en land. Samuel en Cornelia lieten in boerderijen die zij kochten een ‘alliantiewapen’ inmetselen. Het wapen bestaat uit de wapens van hun families.
Het alliantiewapen is nog steeds terug te vinden op boerderijen als Dorpzicht in het oude centrum van Barendrecht en Reestein in Rhoon.

Ook in de muur van boerderij De Gouden Leeuw is het wapen te zien. Aardig de boerderij was in de 19e eeuw door brand verwoest en werd herbouwd door eigenaar Zwaal. De wapensteen was toen zoekgeraakt, werd gelukkig weer teruggevonden en herplaatst.

Boerderij de "Gouden Leeuw" is sinds 1873 van de familie Zwaal geweest tot 2003.